5 Mayıs 2015 Salı

Kosmos



Tür: Dram, Psikoloji
Yapım: 2009 - Türkiye
Yönetmen: Reha Erdem
Senaryo: Reha Erdem
  Oyuncular:  
Serkan Keskin Türkü Turan  
Nadir Sarıbacak Sermet Yeşil Saygın Soysal

*
Tıpkı Kosmos'un (Battal'ın) dediği gibi; Söz çokluğunda boş şeyler vardır. Bu film üzerine bir şeyler söylemeye çalışmak söz çokluğuna giriyor benim nezdimde.
"Kaçış öyküsüyle başlayan ve yine yeni bir kaçış öyküsüyle sona eren, ölüm ve yaşam, insan ve hayvan ve daha nice kavram arasında gidip gelen, başladığı yere sürekli dönen bir hayatın, yine başladığı yere dönen filmi."
İçeriği, ses ve müzik kullanımı harika bir uyum içinde. Benim gözümde bu filmi böylesine başarılı kılan şey bizzat müzikler ve kullanılan doğal sesler. 'Müzik filmle birlikte ilerleyen ayrı bir faktör gibi. İç bunaltan atmosferin gelişigüzel değil, filmin anlam bütünlüğü dahilinde belli bir amaca yönelmiş olduğu hissiyatını veriyor.'

 



Her şeyin kendine ait bir yeri var. Her şey kendi yerini bulduğunda huzura kavuşuyor.. Bedenimiz, kendi ağırlığıyla buluyor kendine ait olan yeri. Ama bu aşağı çeken bir ağırlık değil. Ateş yükseliyor, taş düşüyor. Bedenlerimizin asıl ağırlığı, aşkımızdan oluşuyor.






Herkesin başına her şey aynı şekilde geliyor; iyiyle kötünün; cömertle cömert olmayanın başına gelen şey aynı; iyi adam nasılsa suç işleyen de öyle; yemin edenle yeminden korkan aynı birbiri gibi. Hayatta her şeyde bela şu ki, herkesin başına gelen şey aynı; hem de insan oğlunun yüreği kötülükle dolu ve ömürlerinin devamınca yüreklerinde delilik var ve ondan sonra ölülere katılıyorlar. Çünkü bütün yaşayanlarla beraber olan için ümit var. Çünkü sağ köpek ölü aslandan iyidir. Çünkü yaşayanlar biliyorlar ki öleceklerdir; fakat ölüler bir şey bilmez, ve artık onlar için bir ödül yok; çünkü onların anılması unutulmuş.
  



 Rüyaların çokluğunda ve söz çokluğunda, boş şeyler vardır. Ruhum beni dinlemediği zaman çıkıp iskeletime diyorum ki; ağzınla acele etme ve yüreğin söz söylemeye tez olmasın, çünkü Allah göklerde ve sen yer üstündesin, onun için sözlerin az olsun.




- Güzeller güzeli; yüreğim şimdi bak, parmaklarımdan damlayacak. Şimdi bak, içimin oynaması benden rüzgar çıkaracak. Sen, sen, senin adın var mı?
- Adım, Neptün olsun.
- Senin adin Neptün olsun, benim de Kosmos. Sol elin başımın altında olsun, sağ da beni kucaklasın.


Stumble Then Rise On Some Awkward Morning
Performed by A Silver Mt. Zion

Bu Gala Dasli Gala
Performed by Ebulfet Eliyev

 Even/Odd
Performed by Rachel's


13 Angels Standing Guard 'Round The Side Of Your Bed
Performed by A Silver Mt. Zion